Tips

Vijf tips voor thuiswerken met een cochleair implantaat

Door 14 april 2020 Geen reacties

Tips voor thuiswerken

Online vergaderingen, telefoontjes: thuiswerken kan een hele uitdaging zijn, zeker voor dragers van een cochleair implantaat. Maar technologieën als videobellen en ondertitelsystemen kunnen ook juist in je voordeel werken.

Hier zijn vijf tips om succesvol vanuit huis te werken.

1. Gebruik videogesprekken

Voor besprekingen is videobellen handiger dan gewoon bellen. Niet alleen kun je iemand beter begrijpen als je kunt liplezen en iemands gezichtsuitdrukkingen ziet, het is ook makkelijker om te zien wie er aan het woord is.

Test wel al je apparatuur goed uit (zoals speakers, microfoons en visuele systemen) voordat je belt. Probeer je externe speaker of audiokabel alvast uit om te zien wat het beste voor jou werkt. Gebruik een snelle internetverbinding voor een zo helder mogelijk beeld en geluid.

2. Haal meer uit vergaderingen met een agenda

Vraag of je van tevoren de agenda van de vergadering kan inzien, zodat je weet wat er besproken wordt. Dit maakt het makkelijker het gesprek te volgen. Vraag aan het einde nog de belangrijke punten en to-do’s door te nemen, zodat je kunt controleren of je alles goed begrepen hebt, weet wat de volgende stappen zijn en welke verantwoordelijkheden jij daarin hebt.

Tips voor als je nieuw bent of je collega’s/gesprekspartners nog niet goed kent:

 • Schrijf voordat je belt op welke informatie je uit het gesprek wil halen en welke vragen je wil stellen
 • Bedenk van tevoren welke onderwerpen voorbij komen, zodat je je alvast kan instellen op bepaalde termen en vragen die daarbij horen
 • Vertel de anderen van tevoren kort dat je slechthorend bent en dat je af en toe extra opheldering nodig hebt, of geef aan dat je graag aan het einde van het gesprek een samenvatting van de belangrijkste punten wil

3. Haal het meeste uit technologie

Benut naast videobellen ook andere technologieën, zoals de directe audio-ingang en online chatsystemen. Ook zijn er ondertitelsystemen en apps beschikbaar die je ondersteuning kunnen bieden bij bellen en videochatten.

 4. Kom voor jezelf op

Wees niet bang om voor jezelf op te komen tijdens vergaderingen

 • Vraag mensen om hun camera of webcam aan te zetten en leg uit waarom dat dit jou helpt
 • Vraag of de degenen die niet aan het woord zijn hun microfoon kunnen dempen. Dat maakt het voor jou makkelijker om alles te volgen
 • Vraag of degene die aan het woord is in een groepsgesprek dichter bij de camera wil komen, zodat je makkelijker kan liplezen en gezichtsuitdrukkingen kan zien

5. Word een kei in telefoneren

Is traditioneel bellen een belangrijk onderdeel van je baan? Kijk dan eens naar onze Telefoontraining Tips. Deze folder is bedoeld voor professionals die dragers van cochleaire implantaten ondersteunen bij telefoneren, maar heeft ook voor jou wellicht handige tips.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Wilt u meer informatie, tips en ervaringen ontvangen?
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  U ontvangt max 1x per maand onze nieuwsbrief.