CI. wat is hetErvaringen

CI ervaringen. Dhr. de Best: het was een ongelooflijke gewaarwording

Door 5 april 2019 3 Comments

In 2000 kreeg ik op 63 jarige leeftijd problemen met mijn gehoor. De KNO arts kon geen exacte prognose geven, maar mij werd verteld dat de problemen konden toenemen. Waarschijnlijk is een erfelijke aanleg de oorzaak van de problemen met mijn binnenoor.

Ik heb het als een verademing ervaren toen ik eind 2000 mijn eerste hoortoestellen kreeg.

CI ervaring van de heer CG de BestRuim 10 jaar later kondigde mijn audicien aan dat hij aan het eind van zijn mogelijkheden met de huidige toestellen was gekomen. Hij vroeg of ik wel een aan een cochleair implantaat had gedacht. Een uitgebreide gehoortest door de KNO arts wees uit dat ik medisch gezien aan een cochleair implantaat toe was. Het bleek geen kwestie te zijn van: “doe mij volgende week maar een implantaatje”, maar dat daaraan nog een uitgebreid proces voorafging van een mri scan, gesprekken met enkele audiologen, een logopediste, maatschappelijk werkster en anesthesioloog. Ongeveer 3 maanden later kwam het verlossende bericht: “GOEDGEKEURD’’.

In juni 2012 kreeg ik mijn CI en een maand later kreeg ik bij de audioloog de audioprocessor. Dat bleek een ongelooflijke gewaarwording. Voor het eerst sedert bijna 2 jaren kon ik mijn vrouw weer verstaan als zij rechts van mij liep te praten. Ook thuiskomende hoorde ik weer allerlei van ouds bekende geluiden zoals de zang van vogels in de tuin, het getik van de klok en de ventilator in het toilet. Helaas kon ik geen muziek meer verstaan en muziek maken en luisteren was altijd mijn grootste hobby.

Vijf jaar later kreeg ik een nieuwer type processor, de Med-el Sonnet. Dit betekende een verbetering, die echter helaas ten dele werd teniet gedaan door de achteruitgang van het linkeroor.

Maar al met al heb ik de laatste jaren ervaren hoe dankzij het cochleair implantaat het normale leven verloopt.  In allerlei situaties blijven gesprekken goed mogelijk, weliswaar afhankelijk van de stem van de gesprekpartner, luid/helder of zacht/omfloerst en de omgeving, thuis, buiten of in winkels. Vooral vrouwenstemmen ook voor tv of radio komen iets beter door dan mannenstemmen.  Ook omgevingsfactoren spelen een rol. Tijdens een gesprek op straat met iemand en met een passerende vrachtauto of overvliegend vliegtuig zal de spreker toch echt zichzelf moeten herhalen, maar mijn ervaring is dat de gesprekpartners hier uiterst welwillend mee omgaan, bij het zien van het kabeltje van de processor naar de magneet halverwege mijn achterhoofd.

Al met al kan ik volmondig beamen dat ik zeer tevreden ben met mijn “kunst oor”. Twee weken geleden, zittend bij de kapper, moesten beide toestellen uit en dan zit je in absolute stilte. Duidelijk bewijs dat het gehoor in het linkeroor op het punt staat het te begeven. Pas als je de audioprocessor weer hebt geplaatst kun je de kapper weer volgen en met het linker toestel erbij nog ietsje beter. Ik hoef niet meer bang te zijn om ooit niets meer te horen.

Van tijd tot tijd word ik wel eens aangeklampt door mensen die naar mijn ervaringen met het C.I. vragen, omdat ze dat draadje naar de magneet op m’n achterhoofd hebben gezien en zelf ook gehoorklachten hebben en voor de beslissing staan: wel of niet een C.I.

Ik kan niet anders doen dan uit de grond van mijn hart aanraden:DOEN!!!“

C.G. de Best

 

Vond u het verhaal van de heer De Best interessant? Laat het ons hieronder weten. Voor meer tips en ervaringen over CI, schrijf u in voor de MED-EL nieuwsbrief.

Cochleair implantaat informatiebijeenkomst Med-el

3 Comments

 • cm de veth schreef:

  er is een keer zijde eraan ik heb een inplantaat gekregen 10jaar terug en ik kan nog steeds niet de mensen normaal verstaan hier zijn er zeer veel met propleme hele groepen die word begeleid door vrouw setler uit villach ik heb weer een nieuwe prosessor gekregen maar geen verbetering med/el komt er gewoon niet uit

 • cm de veth schreef:

  de inplantaat med.el is een grote ramp na tien jaar komen ze nog met het smoesje dat ik er aan moet wennen er mee te horen ik heb de hele dag een zaagmachine in mijn inplantaat ik versta bijna niks meer geen nederlands ook geen duits het is alleen geruis med el is een ramp ik heb veel spijt dat ik het heb laten doen dat beetje geluid in mijn linker oor is nu niet meer te hestellen ik kan alleen lip lezen ion het nederlands er zijn veel klachten maar ze doen net of alles oke maar dat is niet zo mevrouw setler uit villach vind dit ook niet normaal

  • MED-EL Care Center schreef:

   Geachte meneer/mevrouw de Veth,

   Wat vervelend om te lezen dat het implantaat bij u niet de gewenste voordelen levert. Het succes van implantatie met een CI is van veel factoren afhankelijk, onder andere uw persoonlijke medische voorgeschiedenis en hoe het revalidatietraject na implantatie wordt doorlopen. Daarom is het belangrijk dat er voor elke individuele patiënt een goede afweging wordt gemaakt of een CI een goede oplossing zou kunnen zijn. Dit gebeurt in Nederland altijd door het CI team in een van de academische ziekenhuizen. MED-EL heeft daar, in elk geval in Nederland, geen invloed op. Ook het revalidatietraject wordt door het ziekenhuis begeleid. MED-EL probeert alleen de ziekenhuizen van de meest geavanceerde CI technieken te voorzien zodat zij daarmee de best mogelijke resultaten zouden kunnen boeken. Doorgaans zijn de resultaten zeer goed en zijn mensen na het krijgen van een CI zeer gelukkig met het resultaat. Helaas kunnen we echter geen garanties geven op een bepaald resultaat, omdat het dus van zoveel factoren afhankelijk is.

   Mocht u nog dieper in willen gaan op uw eigen ervaringen met uw CI, dan kunt u altijd een persoonlijke afspraak maken met MED-EL door te mailen naar cc-nieuwegein@medel.com.

   Met vriendelijke groeten,

   Rens Verhagen

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Wilt u meer informatie, tips en ervaringen ontvangen?
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  U ontvangt max 1x per maand onze nieuwsbrief.