Wat is een cochleair implantaatsysteem?

Als u zich oriënteert op gehoorimplantaten bent u hier op de juiste plaats. U vindt hier alles over gehoorverlies, cochleaire implantaten en het verschil met gehoorapparaten.

Wilt u deze informatie thuis nog eens rustig na lezen of met uw partner bespreken? Bestel dan het cochleair implantaat informatiepakket.

Inhoudsopgave

Een oplossing voor gehoorverlies

Voor sommige mensen met gehoorverlies bieden hoortoestellen geen of onvoldoende voordeel. In deze gevallen komen cochleaire implantaten in beeld. U bent waarschijnlijk enigszins vertrouwd met hoortoestellen, maar wat is een cochleair implantaat en hoe werkt het om iemand te laten horen?

Een cochleair implantaat is een apparaat dat de ervaring van geluid repliceert. Voor mensen die anders niet zouden kunnen horen, geven ze toegang tot geluid. Dit doen ze door het omzeilen van de niet-functionerende onderdelen van de cochlea en elektrische geluidssignalen te verzenden naar de hersenen.

Een cochleair implantaatsysteem heeft twee hoofdonderdelen: een externe audioprocessor en een intern cochleair implantaat. De audioprocessor wordt achter het oor of los van het oor gedragen, afhankelijk van het model dat u kiest. De audioprocessor is het deel waarmee u elke dag zult omgaan en zult gaan beschouwen als het “oor”.

De externe audioprocessor communiceert met het implantaat. Het implantaat wordt net onder de huid aangebracht via een eenvoudige ingreep. Na de ingreep zal het implantaat voor u en anderen niet opmerkzaam zijn.

Vragen en antwoorden

Wat is het verschil tussen een CI-systeem en een hoortoestel?

Waar een hoortoestel alleen geluid versterkt, stimuleert een cochleair implantaat rechtstreeks het binnenoor. Hoortoestellen zijn geschikt voor licht tot matig gehoorverlies. Cochleaire implantaten helpen mensen met een ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies. Een hoortoestel wordt meestal in de gehoorgang of op het oor gedragen, terwijl een audioprocessor voor een CI achter het oor of los van het oor wordt gedragen en de gehoorgang niet blokkeert.

Hoe gewoon is gehoorverlies?

Wereldwijd hebben ongeveer 360 miljoen mensen een soort van
gehoorverlies. De meeste van deze mensen zijn volwassenen en
naarmate de wereldbevolking vergrijst, zal de mate van gehoorverlies
alleen maar toenemen. Onder oudere volwassenen is gehoorverlies
de meest voorkomende zintuiglijke aandoening en één van de meest
voorkomende chronische aandoeningen.

Wat is perceptief gehoorverlies?

Perceptief gehoorverlies (SNHL) is een type gehoorverlies dat is veroorzaakt door schade aan het binnenoor. Haarcellen in de cochlea zijn of beschadigd of niet aanwezig, of de gehoorzenuw is beschadigd. Individuen met licht tot matig SNHL hebben moeite met het horen van zachte geluiden en kunnen harde geluiden als gedempt ervaren. Mensen met een ernstig tot zeer ernstig SNHL kunnen zelfs zeer harde geluiden niet horen.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van gehoorverlies onder volwassenen is het verouderingsproces. Andere oorzaken zijn genetisch, blootstelling aan lawaai, bepaalde ziekten, en medicaties die nodig en levensreddend zijn maar schadelijk zijn voor het oor. Plotseling optredend gehoorverlies kan worden geassocieerd met bepaalde besmettingen en ziekten, maar het kan ook het gevolg zijn van hoofdletsel. In de meeste gevallen van plotseling optredend gehoorverlies kan de precieze oorzaak niet worden vastgesteld.

Behandeling

Ongeacht de oorzaak, ernstig tot zeer ernstig SNHL kan meestal worden behandeld met cochleaire implantaten. Cochleaire implantaten worden sinds de jaren tachtig routinematig geïmplanteerd, en zij verbinden honderdduizenden mensen over de hele wereld mogelijk naar geluiden, ervaringen en dierbaren. Op de volgende pagina’s bekijken we wat cochleaire implantaten zijn en hoe ze kunnen worden gebruikt voor de behandeling van gehoorverlies.

Cochleair implantaat informatiebijeenkomst Med-el

Wat is een cochleair implantaatsysteem?

Een oplossing voor gehoorverlies

Voor sommige mensen met gehoorverlies bieden hoortoestellen geen of onvoldoende voordeel. In deze gevallen komen cochleaire implantaten
in beeld. U bent waarschijnlijk enigszins vertrouwd met hoortoestellen, maar wat is een cochleair implantaat en hoe werkt het om iemand te
laten horen?

Een cochleair implantaat is een apparaat dat de ervaring van geluid repliceert. Voor mensen die anders niet zouden kunnen horen, geven ze toegang tot geluid. Dit doen ze door het omzeilen van de niet-functionerende onderdelen van de cochlea en elektrische geluidssignalen te verzenden naar de hersenen.
Een cochleair implantaatsysteem heeft twee hoofdonderdelen: een externe audioprocessor en een intern cochleair implantaat. De audioprocessor wordt achter het oor of los van het oor gedragen, afhankelijk van het model dat u kiest. De audioprocessor is het deel waarmee u elke dag zult omgaan en zult gaan beschouwen als het “oor”.

De externe audioprocessor communiceert met het implantaat. Het implantaat wordt net onder de huid aangebracht via een eenvoudige ingreep. Na de ingreep zal het implantaat voor u en anderen niet opmerkzaam zijn.

cochleair implantaat en audioprocessor

Hoe werkt een Cochleair Implantaat-systeem?

 1. Audioprocessor  

  De audioprocessor, zoals bijvoorbeeld de  Rondo 2, vangt geluiden op in de omgeving en zet deze om in digitale signalen.

 2. Spoel  

  De spoel zorgt voor de voeding en zend geluidssignalen door de huid naar het implantaat.

 3. Implantaat  

  Het implantaat zet deze signalen om in elektrische impulsen naar de cochlea via een elektrodendrager.

 4. Cochlea  

  In de cochlea stimuleren elektrische impulsen de zenuwvezels die geluid detecteren.

 5. Gehoorzenuw

  De gehoorzenuw geeft de elektrische impulsen door van de cochlea naar de hersenen, waar de signalen worden opgevat als geluid.

Hoe werkt een chochleair implantaat systeem

Voordelen van cochleaire implantaten

In tegenstelling tot leeftijdsgebonden gehoorverlies is plotseling optredend perceptief gehoorverlies (SSHL) niet heel gebruikelijk. Plotseling optredend gehoorverlies begint zonder voorafgaande tekenen van problemen. Dit kan gebeuren op elke leeftijd, maar ontstaat vaak op middelbare leeftijd of iets later. Mensen met dit type gehoorverlies kunnen moeite hebben met alleen hoogfrequente geluiden, alleen laagfrequente geluiden of alle frequenties. SSHL betreft bijna altijd slechts één oor.

Uw cochleair implantaat maakt het mogelijk de stemmen van uw familie weer te horen, te reageren op het overgaan van de telefoon, en het horen van een windvlaag, net zo scherp als u het voelt. U zult genieten van deze geluiden en nog veel meer, maar welke effecten heeft een cochleair implantaat nog meer voor u?

Het meest merkbaar, u krijgt een grotere bewustwording van de geluiden om u heen. Afstemmen op alledaagse geluiden zoals claxons en de stemmen van anderen kunnen u waarschuwen voor mogelijke risico’s in uw omgeving. Naast deze fundamentele bijdragen, zal een cochleair implantaat uw mogelijkheden om te communiceren met uw familie, vrienden en collega’s uitbreiden.

Volwassenen die over cochleaire implantaten beschikken, geven aan dat ze gesprekken gemakkelijker kunnen volgen, wat meestal leidt tot betere communicatie. Na de implantatie voelen de meeste ontvangers zich zelfverzekerder en in staat om aan sociale activiteiten deel te nemen. Veel mensen ervaren een algemene verbetering van de geestelijke gezondheid.

Gebruik van een cochleair implantaat wordt ook geassocieerd met verbeteringen in de cognitie. Cognitie is het proces van het verwerven van kennis via de zintuigen en de redenatie. We starten met het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden vanaf onze geboorte en gebruiken deze ons hele leven. Of gehoorverlies nu plotseling optreedt of mettertijd verergert, het zet druk op het cognitieve vermogen. Door iets te doen aan uw gehoorverlies, kunt u deze belasting verlagen. Als het u extra energie kost om wat om u heen wordt gezegd te ontcijferen, kan een implantaat bijdragen aan de verbetering van uw concentratie, aandacht en andere aspecten van de cognitie.

Mythen en feiten over gehoorimplantaten

Aan beide oren gehoorverlies

Als u leidt aan gehoorverlies in beide oren, vraagt u zich wellicht af hoeveel verschil een tweede cochleair implantaat zou maken. Onderzoek heeft
aangetoond dat mensen met gehoorverlies aan beide zijden en die gebruik maken van twee cochleaire implantaten vaak beter tot hun recht komen dan mensen met slechts één CI. Waarom?

Een tweede cochleair implantaat maakt het u mogelijk geluid te lokaliseren. Als u weet uit welke richting een geluid komt, kunt u veel gemakkelijker scherpstellen op belangrijke geluiden, beter horen in rumoerige situaties en een veiliger gevoel ervaren.

Twee cochleaire implantaten helpen u te concentreren op belangrijke geluiden en storende achtergrondgeluiden te filteren. Voor iedereen geldt, dat luisteren met twee oren minder moeite kost dan met één oor. In vergelijking met
volwassenen met één cochleair implantaat, melden degenen met twee CI’s dat ze gewoonlijk minder snel moe zijn aan het eind van de dag. Gebruik van twee CI’s verruimt uw mentale capaciteit, zodat u zich meer kunt concentreren op gesprekken en minder op het lokaliseren van geluiden.

Eenzijdige doofheid

Indien daarentegen uw gehoor in één oor gewoon goed is, hoe zou u dan toch kunnen profiteren van een cochleair implantaat. Mensen met gehoorverlies in slechts één oor, of wel enkelzijdige doofheid, behalen door gebruik van één CI soortgelijke voordelen. Door het ondersteunen van uw “goede oor” met een cochleair implantaat in het andere oor, verstaat u gemakkelijker spraak in een rumoerige omgeving, herkent u waar geluiden vandaan komen en verruimt het uw mentale capaciteit voor andere zaken dan luisteren.

Hoe ervaren MED-EL dragers het leven
met een cochleair implantaat?

Vragen en antwoorden

Is de operatie veilig?

De operatie van een cochleair implantaat is eenvoudig en veilig. De risico’s zijn minimaal, en niet groter dan die bij andere operaties aan het oor. Onderzoek heeft aangetoond dat cochleaire implantatie voordelen oplevert en veilig is voor
ouderen. Voor een succesvolle operatie is uw algehele gezondheid een veel belangrijker factor dan uw leeftijd. Praat met uw arts over alle aspecten die van invloed kunnen zijn op uw kandidatuur voor een CI. Lees hier onze blog met acht vragen voor uw KNO arts.

Hebben CI’s invloed op MRI’s?

MED-EL implantaten zijn ontworpen voor ongeëvenaarde MRI-veiligheid, waarmee u kunt profiteren van MRI-technologie wanneer u deze nodig heeft. Het is waarschijnlijk dat de meeste mensen een MRI-scan in hun leven krijgen; het kiezen van een cochleair implantaat dat hoge resolutie MRI-scans toelaat geeft u toegang tot geavanceerde medische technologie.

 • U leert alles over cochleair implantaten (gehoorimplantaten).
  Wat is een cochleair implantaat precies, hoe verloopt de operatie en de revalidatie daarna.
 • Maak kennis met SYNCHRONY, ons meest recente en meest geavanceerde cochleair implantaatsysteem.
 • Bekijk alle mogelijkheden en hulpmiddelen die u kunt aansluiten aan MED-EL gehoorimplantaten. En hoe u deze hulpmiddelen in uw dagelijks leven kunt gebruiken.
 • U krijgt een overzicht van alle CI informatiebijeenkomsten die u kunt bijwonen in het MED-EL Care Center in Nieuwegein.
 • En u ontvangt een kleine surprise.
Vraag informatiepakket aan
informatiepakket over implantaten CI

Voordelen MED-EL SYNCHRONY

 • Geen operaties nodig om een MRI-scan te
  ondergaan
 • Geen pijn tijdens de MRI-scan
 • Direct weer horen na de MRI-scan
 • Beschadiging van het slakkenhuis wordt zoveel
  mogelijk voorkomen

Maak nu een afspraak in ons care center
of schrijf u in voor een informatiebijeenkomst