Ervaring CI: Astrid: ik kon meteen horen

Nepgeluid

Als kind was ik al slechthorend. Ik had een gehoorverlies van ongeveer 35% en kreeg gehoorapparaten. Deze vond ik vreselijk. Voor mij was dit ’nepgeluid’ en daarom droeg ik ze niet. Ik had er erg veel last van. Op school zat ik voorin, hierdoor kon ik goed meekomen met de lesstof maar ik miste alle grapjes en communicatie achter mij en voelde ik me vaak een buitenbeentje. Toen ik naar het voortgezet onderwijs ging was mijn gehoor zo slecht dat ik uiteindelijk toch mijn gehoorapparaten ben gaan gebruiken. Met gehoorapparaten in en liplezen lukte het, maar ik had er erg veel hinder van en dat maakte me soms verdrietig. Later kreeg ik kinderen en ik had het gevoel mijn kinderen niet goed te kunnen opvoeden doordat ik de gesprekken tussen mijn kinderen onderling miste. Ook kon ik mijn beroep als ziekenverzorgende niet meer uitoefenen. Een hele tijd ging het me met liplezen goed af, maar op een gegeven moment was mijn gehoor te slecht geworden.

Ik kwam in aanmerking voor een bilaterale implantatie.

Drie jaar geleden was ik weer voor controle bij de audioloog en was mijn gehoor weer achteruit gegaan. Ik zag mezelf als zwaar gehandicapt en had voor mezelf al besloten dat ik wilde vragen of er andere mogelijkheden waren om weer te kunnen horen. Dit bleek niet nodig want mijn KNO-arts in het AMC begon er zelf al over. Ik zou in aanmerking komen voor een bilaterale implantatie, dus een CI in beide oren. Toch vond ik de beslissing heel erg moeilijk, ik was erg nerveus. De eerste paar dagen en nachten ben ik heel erg gaan twijfelen. Een implantatie is onomkeerbaar en de klankkleur met een CI is niet te vergelijken met natuurlijk horen. Wat en hoe je na de implantatie zou horen kan niemand je vertellen. Omdat ik met mijn hoorsituatie erg ongelukkig was, heb ik toch de beslissing genomen de uitdaging aan te gaan. Ik was blij dat de twee implantaties in twee verschillende stappen uitgevoerd werden, als het horen erg tegen zou vallen kon ik altijd nog van de tweede implantatie afzien.

In augustus 2013 was het dan zover, de eerste CI werd geplaatst. De revalidatie ging niet snel en niet langzaam. Soms was ik gefrustreerd en teleurgesteld. Hoewel het een enorme verbetering was, had ik gehoopt nog beter te kunnen horen, dat viel me iets tegen. Wel kon ik luisteren zonder liplezen! En ook hoorde ik nieuwe geluiden: krekels, kikkers, vogels, nooit gehoord in mijn jeugd. Ongeveer 2 jaar later werd de tweede CI geplaatst. De revalidatie van dit tweede implantaat was een lachertje, ik kon meteen horen! Deze kant klinkt ook heel anders, er zijn veel meer bastonen. De frustratie is nu veel minder, alles gaat beter met de 2e CI erbij. Met één CI hoorde ik in de natuur de vogeltjes, hartstikke leuk, maar je ziet ze niet. Nu met mijn tweede CI kijk ik meteen de goede kant op.

Hoe mijn leven er nu uit ziet? Kleurrijk!

Ik doe wekelijks aan bodyshape. Ik kon nooit verstaan wat de instructrice zei. Sinds de tweede implantatie hoor ik bijvoorbeeld ’trek je buik aan’!! Dat maakt het sporten veel leuker en efficiënter. In het algemeen gaat alles veel gemakkelijker. Met twee CI’s is luisteren minder vermoeiend, versta ik beter, klinkt muziek veel mooier en kan ik goed meedoen in de groep.

Een tijdje terug kreeg ik de mogelijkheid weer in de zorg te gaan werken. Hoewel ik nerveus was voelde ik me sterk genoeg om weer terug te keren naar mijn vroegere beroep verzorgende in de thuiszorg. Ik schrok wel toen ik zag, dat er veel mobiel getelefoneerd diende te worden. Maar met de meegeleverde Artone Bluetooth loopset kan ik redelijk goed en storingsvrij mobiel telefoneren. Toen ik draadloos ging telefoneren snapte mijn omgeving daar niets van. Nu pak ik de telefoon erbij, zodat duidelijk is dat ik aan het telefoneren ben. Ook steek ik op mijn werk mijn haar altijd op. Dan weet iedereen meteen: die mevrouw heeft echt wat.

Met gehoorapparaten zag ik mezelf als gehandicapt, nu is het goed en leefbaar. Laatst in de sauna had ik maar 1 audioprocessor opgezet. Wat een verschil! De volgende keer spendeer ik 2 WaterWear hoesjes zodat ik bilateraal horen kan, dat is het zeker waard.

Lees hier meer over de ervaringen van onze dragers en hoe zij dankzij MED-EL het leven weer horen.

5 Comments

 • Marjan Haasnoot schreef:

  Wat een helder en mooi verhaal. En wat fijn dat je zo weer verder kubt met 2 CI’s.
  Ik heb een CI en htt en ven erg benieuwd naar jouw ercaring met de 2e CI hoe het kan dat die warmer klinkt. Althans dat je meer bas erin hoort. Heeft dat niet met de instelling te maken?
  Ik kan met mijn (analoge!) Htt nog redelijk wat horen en het is een goede warme aanvulling op mijn CI. Toch vraag ik mij weleens af hoe het zou zijn als er een 2e Ci mogelijk was. Jouw verhaal maakt duidelijk hoe een 2e CI toch anders kan klinken.
  Oh nog een vraagje: kreeg je de 2e ook vergoed? Volwassenen krijgen doorgaans de 2e niet vergoed….
  Dankjewel voor het delen van je verhaal.
  Groet
  Marjan

  • Astrid Zwart-Prins schreef:

   Beste Marja, Een tweede CI wordt helaas in Nederland voor volwassenen nog niet vergoed. Ik kreeg mijn tweede CI dmv wetenschappelijk onderzoek. Het is de bedoeling met dit wetenschappelijk onderzoek aan te tonen dat ook volwassen beter functioneren met 2 ci’s . Het onderzoek is nog niet afgerond . Na afronding van het onderzoek is het nog niet zeker of de zorgverzekeraars het ook gaan vergoeden ze vinden het gewoon te duur, De tweede CI klinkt veel mooier en natuurlijker bij mij zit hem ws niet in de instellingen zoals bij een gehoorapparaat. Maar dat is lastig uit te leggen. Ook afhankelijk hoe de elektroden in het slakkenhuis liggen en hoeveel zenuwcellen er in de gehoorzenuw zijn erg ingewikkeld. Bij mijn tweede CI zit de diepste electrode goed diep in het slakkenhuis hiermee kun je bas tonen horen. Alleen bij Medel lukt het om bas tonen te horen heb ik mij laten vertellen. De andere CI merken zoals AB en cochchlair kunnen dit nog niet.

 • Marjan Haasnoot schreef:

  Oh… zie wat tikfouten. Komt door het tikken op mijn mobiel…. excuses.

 • Sonja schreef:

  Mooi verhaal, wel apart dat jij nu met 2 Ci,s in de zorg werkt, ik zit in de zorg heb 1 Ci sinds een jaar en 1 gehoorapparaat. maar ik wil juist nu iets anders gaan doen omdat ik niet goed kan functioneren met mijn gehoorbeperking. Ik moet voor mijn werk telefoneren en wordt gebeld maar dat lukt dus niet met mijn werktelefoons, tevens hoor ik in acute situaties niet wat er gebeurt om mij heen. Ik ondervind juist dat ik nu gefrustreerd aan het werk bent omdat ik goed genoeg hoor om te werken met mijn CI maar de mogelijkheden om mijn werk goed te doen is lastig. Ik ben verpleegkundige en hierdoor wordt er verwacht dat ik ook verantwoordelijke diensten draai, dit gaat dus niet.
  In ieder geval dank voor het delen van je verhaal. Ik ga weer aan het werk.

  Groetjes Sonja

  • Astrid Zwart-Prins schreef:

   Beste Sonja , je verhaal is heel herkenbaar als Verpleegkundige in de thuiszorg moet ik buiten mijn eigen werkgebied ook voor andere teams bereikbaarheidsdiensten/telefonisch draaien dat is te moeilijk voor mij daarom heb ik besloten geen verpleegkundige functie of opleiding te gaan doen hoewel in eigenlijk wel die ambitie en kwaliteit bezit. Ik werk inmiddels als wijkziekenverzorgende en daar ben ik heel blij en trots op telefoneren gaat mij redelijk goed af met de Roger pen en ontvangers in beidde processors van phonak . Ik krijg veel waardering voor mijn opletzaamheid en doortastendheid . Ik ben heel tevreden . Bovendien mag ik bijna alle verpleegkundige taken doen maar niet het indiceren wel mag ik verpleegplannen aanleveren de wijk vp zet het dan verder in het systeem. Ik hoop dat jij je weg vind in principe moet je werkgever toch rekening houden met je beperking maar mag jouw bijv wel lager in schalen bijvoorbeeld op het niveau van Verzorgendd IG of vergelijkbaar. Ik wens je heel veel succes.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Wilt u meer informatie, tips en ervaringen ontvangen?
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  U ontvangt max 1x per maand onze nieuwsbrief.