Ervaringen

Ervaringsverhaal van Mw. Hoge

Door 22 juni 2020 4 Comments

Ervaringsverhaal-Mw.Hoge”Ik ben altijd heel actief en gezond geweest. Naast mijn werk als doktersassistente/medisch secretaresse was ik actief in onze kerkgemeenschap, maar ook zat ik bij een zangkoor, heb ik veel voor mijn ouders gezorgd en heb ik mijn eigen gezin met twee kinderen, die inmiddels elk ook twee kinderen hebben.”

Het verhaal van Mw. Hoge

Op 40-jarige leeftijd ging mijn gehoor geleidelijk achteruit als gevolg van een evenwichtsaandoening. Maar dit hield mij niet tegen actief te zijn. Ik ben secretaris van onze kerkgemeenschap en 15 jaar secretaris van een commissie van de NVVS geweest (dit is nu Stichting Hoormij).

Het gehoorverlies verergerde aan beide kanten en uiteindelijk was er geen resultaat meer met hoorapparaten. Communicatie en telefoneren was echt een probleem. De KNO-arts stelde me een CI voor. Door mijn werk voor de NVVS had ik al veel mensen ontmoet met een CI en was ik hier al mee bekend. In 2011 (ik was toen 66) heb ik mijn CI gekregen. Er zijn verschillende merken CI, maar de vormgeving van MED-EL sprak mij het meeste aan.

De audioprocessor hielp mij weer horen

Binnen een week na aansluiting van de audioprocessor hoorde ik gewoon alles 100% en lag mijn score op ca. 95%. Met mijn CI kan ik dus veel beter verstaan. Ook luister ik graag naar muziek. Wat voor mijn belangrijk is, is dat ik weer kan telefoneren en notuleren bij een vergadering. Wel maak ik veel gebruik van solo-apparatuur en ringleiding. Die helpen mij enorm.

Grijp de kans, als je die krijgt

Als je een CI overweegt, geeft dat aan dat je ernstig slechthorend bent. Als je de kans op een CI krijgt en het voortraject is positief, grijp die kans dan!  Het geeft absoluut meerwaarde, de ingreep is onder narcose dus je merkt er niets van. De periode van ca. vijf weken na de operatie is lastig als het CI nog niet is aangesloten. Laat mensen in het kort opschrijven door middel van een paar woorden waar een gesprek over gaat. Laat je niet afschrikken door uitspraken over de revalidatieperiode. Hoewel de ervaring niet voor iedereen dezelfde is, was het bij mij peanuts!

Voor meer informatie over de MED-EL cochleair implantaat, neem gerust contact op met het MED-EL NL team via cc-nieuwegein@medel.com

4 Comments

 • L..C.M.Denia schreef:

  Ik ben links praktisch geheel doof door een binnenoor infectie. Rechts hoor ik nog vrij goed met een oorapparaat van Beter Horen. Maar telefoneren is een crime; ik moet steeds vragen “Wat zegt u?” of “Zeg het nog eens, ik heb u niet goed verstaan.” Het grote drama is vooral dat ik muziek vervormt hoor, waardoor ik steeds minder of helemaal niet meer naar muziek luister. Ik vraag mij af of een CI mij in dit alles kan helpen.

  • Rens Verhagen schreef:

   Geachte heer/mevrouw Denia,

   Wat vervelend om te lezen dat telefoneren voor u zo’n crime is. Het geluid dat door de telefoon komt is altijd veel beperkter dan het geluid dat u ontvangt tijdens een ‘normaal’ live gesprek. Dat maakt telefoneren lastiger, zowel met een hoorapparaat als met een CI. Accessoires voor het hoorapparaat of de CI kunnen u mogelijk helpen om weer beter te telefoneren. U kunt hierover wellicht eens contact opnemen met Beter Horen.
   Of u in aanmerking komt voor een CI, is afhankelijk van hoe goed u nog spraak kunt verstaan met beide oren, dus ook uw rechter oor waarmee u nog vrij goed hoort, speelt daarin mee. Uiteindelijk bepaalt het CI team van een academisch ziekenhuis of u een geschikte kandidaat bent voor een CI.

   Met vriendelijke groeten,

   Rens Verhagen
   Clinical Engineer
   MED-EL

 • Henk Kersten schreef:

  Daar ik op mijn ongeveer 55 ste jaar kreeg te horen dat ik in aanmerking voor een CI, daar ik gesprekken voerde in het Erasmus met de professer Verschuren die opmerkte. Hier in een ge izoleerde kamer kunnen we nog redelijk met elkaar praten. U moet wel weten, als we opereren, we kunnen niet terug. Later ook weer gesprekken in Utrecht met het zelfde verhaal, werd er alleen maar banger om het te laten doen. Daar ik ook op de dovenschool heb gezeten voor gebaren en liplezen werd er 4 weken later een in voor matie bijeenkomst gehouden op een zaterdag. Bij 3 personen was het geslaagd maar op de achtergrond zaten er meer waar het niet was geslaagd. Daar ik om de 2 maanden op controle moet bij kno Roosendaal merkte secretaresse op, dat zou iets voor u zijn, ik werd er alleen maar banger voor. Tot dat ik een persoon hier in Roosendaal tegen kwam met een CI en vroeg hoe het was uit gepakt, hij merkte op, u heb aan de rechterkant geen toestel in uw oor. Als je het aan die kant laat doen kan je alleen maar winnen en slaat het niet aan, gaat je met het gehoor wat je nu heb gewoon verder. 2 Weken later moest ik weer op controle en maakte het bij de KNO arts bekend, die me gelijk door stuurde naar het Erasmus te Rotterdam. En het werd een succes ben maar liefs 87 % er op voor uit gegaan.

 • MED-EL schreef:

  Hartelijk dank voor het delen van uw verhaal net als u zijn wij blij met uw succes van 87%.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Wilt u meer informatie, tips en ervaringen ontvangen?
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  U ontvangt max 1x per maand onze nieuwsbrief.