CI. wat is het

Geen last meer van lawaai met je cochleaire implantaat

Door 22 juni 2020 2 Comments

Getting-rid-of-noise-with-a-cochlear-implant-2

In onze vorige blog hebben we het over geluid en achtergrondlawaai gehad. Achtergrondlawaai kan een groot probleem vormen en zeker voor iemand met een cochleair implantaat.

Lawaai en geluid

Even kort samenvatten: lawaai is elk geluid dat jij als luisteraar niet wil horen. Of je een geluid als lawaaierig ervaart of niet, hangt af van de context. Hoor je graag de wind door de herfstbladeren ruizen? In deze situatie is de wind geen lawaai. Maar als je in de auto rijdt en de wind door je raam waait, ervaar je dat geluid wél als lawaai.

Als je een cochleair implantaat hebt, werkt dit hetzelfde voor jou als voor iemand met natuurlijk gehoor. De microfoon in je audioprocessor pikt de geluiden uit je omgeving op, waarop je hersenen proberen te meten welke geluiden je wil horen en welke niet.

Je brein heeft het natuurlijke vermogen om zich te concentreren op de geluiden die je wil horen; dit noemen we ‘luisterintentie’. Net als het brein van iemand met een normaal gehoor.

Lawaai verminderen met je audioprocessor

Je brein is ontzettend sterk in het focussen op de geluiden die je graag hoort. Daarom is het belangrijk dat de audioprocessor je brein toegang geeft tot zoveel mogelijk geluiden, zodat je brein daar vervolgens mee aan de slag kan.

De MED-EL SONNET processor bevat twee manieren om je hersenen te helpen om ongewenste ruis te verminderen, namelijk: windruisonderdrukking en microfooninstelling. De MED-EL SONNET 2 extra bevat mechanismen, die voorbijgaande en omgevingsgeluiden verminderen.

Laten we eerst eens kijken naar windruisonderdrukking en microfooninstellingen.

Windruisonderdrukking

Windruisonderdrukking verlaagt het ‘brommende’ geluid van wind. Als je op een plek bent waar de wind het moeilijker maakt om andere geluiden te horen, voelt je audioprocessor dit aan met behulp van een algoritme. Bijna alle wind heeft een geluidsfrequentie binnen een bepaald bereik, waarop het algoritme gericht is. Vervolgens vermindert het algoritme het volume van ieder geluid binnen dit bereik. Helemaal verdwijnt de wind niet, maar het maakt het een stuk makkelijker om andere geluiden te horen, zoals muziek of de stemmen van mensen.

Microfooninstellingen

Een ander middel waarmee je audioprocessor zich focust op de geluiden die je wil horen, zijn  (richtingsgevoelige) microfooninstellingen. Dit systeem gebruikt twee SONNET microfoons om te luisteren naar een van deze drie specifieke patronen:

 • Omni modus: pikt geluiden op vanuit alle richtingen
 • Natuurlijke modus: concentreert zich op geluiden vóór je, net als de menselijke oorschelp dat doet.
 • Adaptieve modus: vermindert het volume van de geluiden achter of naast je, waardoor je je beter kunt concentreren op de geluiden voor je.

Wat je kan doen

Zoals we al zeiden, kan een audioprocessor niet je gedachten lezen. Daarom kun je zelf ook een aantal dingen doen om je te focussen op de geluiden die je wil horen. Die hebben voornamelijk te maken met luisterintentie.

Opletten
Let goed op waar je naar luistert, dit vergroot de activiteit in je brein en zorgt ervoor dat je de ander beter begrijpt.

Maar je hoeft niet altijd te kijken naar de persoon die praat. Uit onderzoek blijkt dat het helpt om de blik van de spreker te volgen. Als je met eigen ogen ziet waarover diegene praat, is het makkelijker voor je brein om de geluiden die je hoort te interpreteren.

Zelf achtergrondlawaai verminderen
Je hebt ook zelf enige mate van controle over achtergrondgeluid. Er zijn meerdere manieren waarop je achtergrondgeluiden kan verminderen of kan vermijden:

 • Zet de TV uit of andere apparaten die je kunnen afleiden
 • Ga dichterbij iemand staan tijdens een gesprek
 • Doe de ramen dicht zodat je geen geluiden van buiten opvangt
 • Doe de deur dicht als iemand lawaai maakt

Haal het meeste uit je gehoor

De Cochleaire implantaat is een geweldige technologie die samen met jouw hersenen zorgt dat jij alleen de geluiden hoort, die je wilt horen.

Voor meer informatie over ruis en hoe je het best kunt horen met de MED-EL cochleair implantaat, neem gerust contact op met het MED-EL NL team via cc-nieuwegein@medel.com

2 Comments

 • Tonny Schoonhoven schreef:

  Ik heb wel probleem met storing met Cochleaire implantaat dat vaak geen gelui horen en moet vaak tijdje uit halen en dan weer terug plaatst. Maar het is tijdelijk. Ik heb wel last van trilling van aansluiting van buurman tegen mijn huis met zonder spuwmuur en gat in zijn wc dat rare geluid uit zijn huis. Ik klacht ook aan de gemeente en ze gelooft niet en ook met verzekering ARAG zoekt oplossing met DAS van buurman. Toen ik in het jaar 2012 heel erg blij mee met goed geluid dat ik vaak goed weten wat het zijn. Maar in het jaar 2013 ging totaal mis toen de buurman aanbouw tegen mijn isolaties spuwmuur en daardoor krijg ik vaak heel hard aan het trilling voelen over hele huis.
  Ik hoop dat u kan vinden met magneet veld van de buurman want met spaarlampen gaan vaak zomaar aanbranden.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Wilt u meer informatie, tips en ervaringen ontvangen?
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  U ontvangt max 1x per maand onze nieuwsbrief.