Mythen en feiten over gehoorimplantatenEen cochleair implantaat, oftewel CI: u hebt er ongetwijfeld van gehoord. U hebt vragen over hoe het precies werkt, voor uzelf of voor een familielid. Deze mythen en feiten over cochleaire implantaten geven u alle antwoorden die u nodig hebt.

Voor cochleaire implantaten moet je een ingrijpende chirurgische ingreep ondergaan.

Meestal hoeft u voor de operatie niet te overnachten. Voor de meeste oor-, neus- en keelchirurgen is het zetten van een cochleair implantaat een routinematige operatie.

Bij plaatsing van cochleaire implantaten komt hersenchirurgie te pas

Dit is niet waar. De chirurg plaatst het interne deel van het implantaat onder de huid achter het oor en plaatst een elektrode in het cochleair, het spiraalvormige deel van uw binnenoor. Hierbij komt de chirurg niet in de buurt van het brein.

Een cochleair implantaat vernietigt je restgehoor

U kunt een lichte mate van restgehoor verliezen, maar dit wordt steeds minder waarschijnlijk. De technieken achter chirurgische implantaten en elektrode ontwerpen worden steeds beter. Hoe zachter en flexibeler de elektrode, hoe kleiner de kans dat deze de fijne structuur van uw binnenoor aantast. Met dank aan de verbeterde technieken zijn de kansen op gehoorbehoud vandaag de dag aanzienlijk hoger dan tien jaar geleden.

Het maakt niet uit als je het laten plaatsen van een cochleair implantaat uitstelt tot je kind oud genoeg is om zelf te beslissen

Dit is helaas niet waar. Gedurende de eerste levensjaren is de hersencapaciteit om te leren horen op zijn hoogst. Het cochleair is voor de geboorte van een baby al volledig gevormd. Hierdoor is het mogelijk om een implantaat te laten plaatsen bij een baby van zes maanden. Als de auditieve delen van het brein na ongeveer drie-en-een-half jaar echter niet gestimuleerd worden, kan iemands capaciteit om te leren horen en praten afnemen. Het gedeelte van de hersenen dat hierover gaat, wordt dan gebruikt voor andere functies. Om gewone spraak te ontwikkelen en woorden goed te leren uitspreken, is het noodzakelijk om te kunnen horen. 

Dit betekent niet dat het later plaatsen van een cochleair implantaat geen voordelen heeft, maar deze voordelen zullen wel minder zijn als bij een vroegere plaatsing. De hoor- en spraakvermogens van de meeste kinderen die op vroege leeftijd cochleaire implantaten krijgen, vertonen geen beduidende verschillen met die van kinderen zonder gehoorproblemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen met cochleaire implantaten beter op school presteren, vaker naar een reguliere school gaan en betere carrièrekansen hebben dan leeftijdsgenoten met soortgelijke gehoorschade die geen implantaten hebben. Een extra voordeel van vroege implantatie is dat spraak- en taalontwikkeling op natuurlijke wijze ontwikkelen.

Horen met een cochleair implantaat is niet hetzelfde als ‘gewoon’ horen

Kinderen die op vroege leeftijd implantaten in beide oren krijgen, hebben de potentie om op hetzelfde niveau te leren praten als kinderen met normaal gehoor. Volwassenen die cochleaire implantaten krijgen nadat ze gehoorverlies hebben opgelopen, zeggen vaak dat gesprekken in het begin mechanisch en schril klinken, maar dat dit na revalidatie weer bijtrekt. Dat komt omdat het brein zich heeft aangepast aan het nieuwe geluid. De uitkomst kan per persoon verschillen. 
Ook belangrijk om te weten is dat hoe sneller volwassenen aan de bel trekken bij gehoorverlies, hoe hoger de kansen dat het gehoor zich goed herstelt.

Een cochleair implantaat zal snel op de ontwikkelingen achterlopen en vaak vervangen moeten worden

Een cochleair implantaat bestaat uit twee delen – een intern implantaat en een externe audioprocessor. Het interne implantaat gaat jaren mee, wellicht een leven lang. De audioprocessor wordt na een aantal jaar vervangen. De meeste audioprocessors zijn speciaal ontworpen om compatibel te zijn met eerdere versies. Dat betekent dat ze gebruikt kunnen worden voor implantaten die al ouder zijn.

Je kunt niet zwemmen met een cochleair implantaat

Zwemmen tast het interne implantaat niet aan. Als uw audioprocessor niet bestand is tegen water, kunt u deze voor het zwemmen afzetten. Veel audioprocessors hebben tegenwoordig waterbestendige accessoires, zodat u ermee kan douchen en zwemmen. In verband met de waterdruk die onder water op bepaalde diepten toeneemt, is duiken niet aan te raden. Vraag uw fabrikant tot in hoeverre het veilig is om met uw implantaat te duiken.

.

Mensen met een cochleair implantaat moeten liplezen om anderen te begrijpen

De meeste implantaat gebruikers zijn niet afhankelijk van liplezen. Sommigen zullen liplezen omdat ze dit al deden voordat ze de operatie ondergingen. Een groot deel van de gebruikers kan bellen, naar muziek luisteren of zelfs een instrument bespelen.

Ik ben te oud voor een implantaat

Voor een implantaat bestaat geen leeftijdslimiet naar boven toe. Zolang u een goede conditie heeft en gezond genoeg bent om een operatie te ondergaan, kunt u een implantaat krijgen. Er zijn veel gebruikers die hun implantaat pas kregen toen zij de tachtig of negentig al gepasseerd waren. De oudste persoon in Europa met een implantaat was Mollie Smith uit Warwickshire in Engeland. Zij kreeg haar implantaat in 2014 op 99-jarige leeftijd.

Gebruikers van cochleaire implantaten moeten uit de buurt blijven van wifi-apparaten

Wifi-apparaten verhinderen cochleaire implantaten geenszins. Sommige moderne cochleaire implantaten bevatten zelfs een soort wifi dat met andere apparaten in verbinding kan staan.

Je kunt geen actieve sport spelen om een cochleair implantaat

U kunt prima sporten met een cochleair implantaat. Echter is het wel belangrijk om een passend hoofddeksel te dragen om de audioprocessors te beschermen. U hoeft ze niet af te zetten.

Er bestaat een risico tot gezichtsverlamming

Het risico tot gezichtsverlamming is tegenwoordig nihil. Bij een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk uit 2013 was het percentage dat hiermee te maken kreeg slechts 0.2%. Daarbij was de verlamming niet permanent en kwamen ernstige complicaties weinig voor. Voorheen kwamen elektrodes tijdens de operatie dicht in de buurt van de belangrijkste gezichtszenuw. Vandaag de dag bevatten chirurgische technieken een speciale controle apparatuur, waardoor het risico zeer is verlaagd. Raadpleeg uw arts als u meer wilt weten over de risico’s.

Je kunt geen MRI scan ondergaan met een implantaat

U kunt een MRI scan ondergaan als je cochleaire implantaat compatibel is, dus samengaat met de MRI. Sommige implantaten gaan samen met 1.5 of 3.0 Tesla’s, de nieuwste technologie op het gebied van gedetailleerde beelden. Als een MRI scan nodig hebt maar uw implantaat niet compatibel genoeg is, moet u de magneet in uw implantaat voorafgaand aan de scan chirurgisch laten verwijderen. Dezelfde magneet wordt vervolgens weer teruggeplaatst.

 De MED-EL gehoor implantaten onderscheiden zich van alle andere merken omdat deze wel compatibel zijn en dus MRI veilig.

Bij cochleaire implantaten komen er draden uit je huid

Dit klopt niet. De huid waardoor de elektrische signalen van de audioprocessor naar het implantaat lopen, is geheel intact.

Is uw interesse aangewakkerd en wilt u meer weten? Bezoek dan een van de informatiebijeenkomsten van MED-EL.
Schrijf u hier in!

8 Comments

 • inge wagemakers schreef:

  hallo ik ben slechthorend en ik vraag mij of ik voor ci implantaat in aanmerking zou kunnen komen,
  ik heb een audiogram van afgelopen februari 2019 , het gehoor gaat steeds verder achter uit nl ,moeite met iemand verstaan binnen huis tv met de telefoon ,in gezelschap van andere, alleen de k.n.o arts zegt je komt er nog lang niet voor in aanmerking,wanneer is de grens bereikt dat ,dat wel zo is ? groetjes van inge

  • MED-EL Care Center schreef:

   Beste mevrouw Wagemakers,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Of u in aanmerking komt voor een cochleair implantaat is van veel verschillende factoren afhankelijk. Uiteindelijk beslist het CI team van een van de academische ziekenhuizen in Nederland of u in aanmerking komt. Mocht u eens uw situatie met ons willen bespreken, dan kan dat natuurlijk wel. U bent daarvoor van harte welkom bij het MED-EL Care Center in Nieuwegein. U kunt daarvoor een afspraak maken door te mailen naar cc-nieuwegein@medel.com. Neemt u dan uw laatste audiogram mee?

   Met vriendelijke groeten,

   Rens Verhagen

 • Arno Hartogh schreef:

  Hallo,

  6 jaar geleden ben ik plotsdoof geworden aan mijn rechter oor. Ik heb nu sinds dit jaar Mei een Baha. Ik ben niet blij met het behaalde resultaat. Ik heb nog een resthoor in mijn rechteroor. Dat is wel erg gevoelig geworden. Als ik de Baha harder zet om een goed geluid in mijn linkeroor te krijgen dan doet het pijn in met slechte oor.

  Is een CI eventueel een optie?

  • MED-EL Care Center schreef:

   Beste heer Hartogh,

   Wat vervelend dat u niet tevreden bent met de resultaten van de BAHA. Of een cochleair implantaat implantaat voor u een optie is, wordt bepaald door een CI team van een academisch medisch centrum, bestaande uit onder andere audiologen en KNO-artsen. Het is een overweging die van veel factoren afhankelijk is, maar met name van de mate van gehoorverlies in beide oren. Ik zou u daarom aanraden om hierover eens in gesprek te gaan met uw audioloog. Ook een audioloog van uw lokale centrum kan u met deze overweging een eind op weg helpen.

   Met vriendelijke groeten,

   Rens Verhagen

 • Fabiola van Dam schreef:

  Als ik een implantaat in mijn ‘slechte’oor krijg, verlies ik dan ook het gehoor in mijn andere, wat betere, oor? Kan ik in dat ‘goede’oor dan een hoorapparaat dragen?

  Met vriendelijke groet,

 • Rens (MED-EL) schreef:

  Beste mevrouw van Dam,

  Hartelijk dank voor uw bericht. Het implanteren van een CI aan de ene kant heeft geen invloed op het gehoor aan de andere kant. U kunt in het ‘goede’ oor dan ook een hoorapparaat blijven dragen, en zo met twee oren horen. In sommige gevallen kan het ‘slechte’ oor te slecht zijn voor een CI en wordt er toch voor gekozen om het ‘goede’ oor te implanteren. Dat is afhankelijk van de condities van het ‘slechte’ oor en hoe lang dit oor al doof is. Het is een onderwerp dat u kunt overleggen met uw CI-team. Wilt u meer weten, dan bent u ook altijd welkom voor een persoonlijk gesprek in het MED-EL Care Center. U kunt daarvoor een afspraak maken door te mailen naar: cc-nieuwegein@medel.com.

  Met vriendelijke groeten,

  Rens

 • Wim Lips schreef:

  Dag. Ik zit met een slecht verstaan probleem.
  Volgens de audioloog kom ik in aanmerking voor een implantaat, maar ik zie er wel tegen op.
  Ik vraag mij ook af of ik er beter mee ga verstaan.
  Ik woon in Tilburg en daar worden ze niet geplaatst dus het is ook een probleem ( ben 75 jaar )
  Ik hoop iets van u te horen.
  Dank en vriendelijke groet.

  • Rens (MED-EL) schreef:

   Beste heer Lips,

   Vervelend om te lezen dat u met een slecht verstaan probleem zit, maar ik denk dat het goed is dat u voor een CI in aanmerking lijkt te komen. Het is waar de CI alleen geplaatst kan worden in een van de academische ziekenhuizen in Nederland en dus helaas niet in Tilburg. Echter op bereisbare afstand vindt u het UMC in Utrecht, of eventueel de centra in Rotterdam of zelfs Maastricht (u wordt dan in Eindhoven geholpen voor de nazorg).
   Als u meer informatie wilt, dan kunt u altijd een persoonlijk afspraak maken met MED-EL via een mail naar cc-utrecht@medel.com. Wij kunnen u uitgebreid voorlichten over de mogelijkheden.

   Met vriendelijke groeten,

   Rens

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Wilt u meer informatie, tips en ervaringen ontvangen?
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  U ontvangt max 1x per maand onze nieuwsbrief.