Waarom iedere CI kandidaat meerdere informatiebijeenkomsten zou moeten bezoeken

Ellen Hartman-Esselman (53) uit Almere heeft een half jaar een cochleair implantaat van MED-EL. Zij vertelt over haar keuze en waarom bij het kiezen van het gehoorimplantaat systeem het zo belangrijk is om verschillende informatiebijeenkomsten te bezoeken.

De gehoorproblemen van Ellen ontstonden zo’n zeven jaar geleden. “Het begon ermee dat ik minder hoge tonen hoorde, en het nam steeds meer af. De eerste vijf jaar redde ik mij redelijk met een gehoorapparaat. Toch ging mijn gehoor steeds meer achteruit. Op mijn werk als officemanager liep ik ernstig tegen problemen aan. Ik kon niet meer bellen en met leveranciers praten. Mijn collega’s dachten soms dat ik ze negeerde, terwijl ik ze simpelweg niet hoorde.“

Sociaal isolement

Zoals gebruikelijk is bij gehoorproblemen deed Ellen een aantal keer een woordjestest, waarbij de deelnemer naar woorden luistert en deze moet herhalen. Haar laatste score voordat zij een CI had, was 55 procent. “En dat was in een stille ruimte. In een gesprek met meerdere personen liep dat nog eens terug naar zo’n dertig procent.”
Ook buiten het werk beïnvloedde haar afgenomen gehoor haar steeds vaker. “Ik vermeed buren omdat ik wist dat ze een praatje met me zouden beginnen en ik ze niet kon verstaan. Ik begaf me liever niet meer in sociale situaties. Uit eten hoefde van mij niet meer zo nodig.”

Komt u of uw kind in aanmerking voor een cochleair implantaat? En wilt u daarover goed geïnformeerd worden zodat u een weloverwogen keuze kunt maken?
Meldt u dan nu aan voor de CI informatiebijeenkomst.

Kiezen voor een cochleair implantaat

Op het moment dat Ellen hoorde dat ze in aanmerking kwam voor een cochleair implantaat, stond ze voor de vraag: welke CI neem ik? “De specialist in het ziekenhuis informeerde me over drie bestaande merken die zij in het ziekenhuis kunnen implanteren, maar zei: ‘ze zijn alle drie even goed.’ De keuze was aan mij.”

Om zich te verdiepen in haar keuze, bezocht Ellen informatiebijeenkomsten van Advanced Bionics, Cochlear en MED-EL.

Cochleair Implantaat Informatiebijeenkomst essentieel voor beslissing

Die bijeenkomsten waren essentieel voor Ellen’s uiteindelijke beslissing. Op een van de informatiebijeenkomsten kreeg zij al snel geen goed gevoel. “Ik zat met andere deelnemers in een galmende ruimte, waardoor horen voor mij haast onmogelijk werd. Tevens besloot de spreker van die avond veel te vertellen en zo min mogelijk een presentatie te laten zien, voor slechthorenden is dit niet de beste oplossing. Het was duidelijk dat mijn keuze niet op hen zou vallen.”
Daarnaast werd het verschil in geluidskwaliteit tussen de aanbieders haar al snel duidelijk. “MED-EL heeft een unieke manier van stimulatie waardoor er een warmer en natuurlijker geluid wordt ervaren omdat ook de lage tonen gehoord worden.”
Een pluspunt voor MED-EL is ook dat de cochleair implantaat vooraf aan een MRI scan niet verwijderd hoeft te worden. “Momenteel ben ik gezond, en natuurlijk hoop ik dat het niet nodig is. De kans dat je op een bepaald moment in je leven een MRI scan nodig hebt, is echter groot. Zeker omdat een MRI scan steeds vaker voorkomt. Je moet er altijd rekening mee houden.”

De meest doorslaggevende factor voor Ellen was echter de betrouwbaarheid van het implantaat zelf. “Voor mij is het duidelijk dat het implantaat van MED-EL het meest betrouwbaar is. Op de informatiebijeenkomst vertelden de voorlichters: ‘Het implantaat zit voor altijd in je hoofd. De buitenkant is daarentegen vervangbaar.’ Toen viel bij mij het kwartje. De audioprocessor is nu misschien minder geavanceerd dan die van concurrenten die bijvoorbeeld een koppeling met de iPhone hebben, maar dat vind ik minder belangrijk. Met de komst van nieuwe technieken of features is dat onderdeel vervangbaar. Het implantaat zit er voor de rest van mijn leven.”

‘Ga naar informatiebijeenkomsten’

Het is voor Ellen soms nog steeds overweldigend hoezeer haar gehoor er in korte tijd op vooruit is gegaan. Met haar cochleair implantaat heeft ze bij de woordjestest inmiddels een score van negentig procent, wat uitzonderlijk hoog is.“Ik hoor iedereen weer: ik kan weer gewoon een gesprek voeren en mijn werk doen. Mijn wereld is weer terug.”

Ellen is zeer blij dat ze informatiebijeenkomsten van verschillende merken heeft bezocht. “Ik weet nu zeker dat ik de juiste keuze voor mezelf heb gemaakt. Als ik geen bijeenkomsten bezocht, was ik misschien niet uitgekomen op deze keuze. Daarom wil ik iedereen die kandidaat is voor een cochleair implantaat op het hart drukken vooral naar informatiebijeenkomsten te gaan om een eigen keuze te maken. Laat je dus goed informeren en kijk naar wat voor jou persoonlijk het belangrijkst is.”

Cochleair implantaat informatiebijeenkomst Med-el

4 Comments

 • joop esselman schreef:

  ongelooflijk wat een resultaat heeft deze oplossing teweeg gebracht.
  Ik kan nu gewoon weer met haar bellen, en de eerste keer dat ze bij ons was na de operatie
  schrok ze van de klok die opeens afging.
  Geweldig dit.

  Haar vader.

 • Angelique Ammerlaan-Baas schreef:

  Ik (48 jaar) heb zelf ook de Med-el CI en die bevalt mij ook super goed. Eind 2015 werd ik ineens plotsdoof, na allerlei testen en inderzoeken is bij mij in juli 2016 het CI geplaatst. Alsof er weer een wereld voor mij open ging. Je voelt je zo overal buitengesloten als je ineens “bijna” niks meer kan horen. Nu heb ik links het CI en rechts een hoortoestel, de combi daarvan bevalt heel goed. Maar als er ooit in de toekomst een tweede CI geplaatst zou kunnen worden, zou ik daar graag voor in aan merking komen. De ene CI geeft al zoveel verbetering, zodat ik alles weer normaal kan doen. Met het hoortoestel hoor ik maar voor 45/50% en met het CI zat mijn scoore op 90% na 2 maanden van plaatsing. Dus al er ooit in de toekomst……..
  M.v.g. Angelique Ammerlaan

 • Lisanna Maring schreef:

  Al met al een intensief traject geweest, maar het was de moeite waard. Ze straalt weer we kunnen gewoon praten en je merkt dat het sociale leven van Ellen en haar man weer een normale invulling heeft. Dankbaar dat dit zo kan en zo goed verlopen is en zij zich hoe vermoeiend ook deze onderzoeken heeft gedaan.

  Lisanna (zus)

 • Astrid Zwart-Prins schreef:

  Beste Ellen wat fijn voor je dat je zo blij bent met je C.I. van Medel. Het is een nieuw leven, je werk weer kunnen doen , telefoneren en uit je isolement . Ook ik kreeg een nieuw leven dankzij de implantatie van Medel kon ik na 16 jaar zeer ernstig slechthorende geweest te zijn uit de WAO en mijn beroep als wijkziekenverzorgende oppakken en sinds enige tijd ook werkbegeleidster van leerling Verzorgenden. Ik geniet er elke dag weer van alle kansen die ik dankzij mijn bilaterale implantatie van Medel heb gekregen . Heel veel geluk met je C.I.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Wilt u meer informatie, tips en ervaringen ontvangen?
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  U ontvangt max 1x per maand onze nieuwsbrief.